Uitbreiding begraafplaats De Panne

De uitbreiding van de begraafplaats De Panne met het nieuwe urnenveld, de columbaria en de strooiweide was noodzakelijk maar de gekozen uitvoering was wel peperduur.  Voor de eerste fase van de herinrichting van de begraafplaats heeft de gemeente reeds 1.315.000 € betaald.

 

De ergernissen situeren zich vooral dat het schepencollege en de landschapsarchitect bij de uitvoering geen verbinding voorzagen tussen het oudere deel van de begraafplaats en de nieuwe uitbreiding. Beide delen die parallel op 5m naast elkaar liggen zijn slechts verbonden door een grasstrook. Personen met een mobiel of rollator of kinderwagen kunnen zich niet door het drassige gras een weg banen. Ons gemeentepersoneel heeft nu uit noodzaak een (hopelijk voorlopige) verbinding  met grasdallen aangelegd.

 

De mooie columbaria uit het eerste ontwerp werden vervangen door betonnen blokken, waarvan bleek dat de openingen  te klein waren voor het plaatsen van de urnes. Dit werd ter plaatse manueel verholpen met als gevolg dat verschillende columbaria beschadigd zijn : er zijn stukken beton afgesprongen die dan later met cement hersteld werden. Het uitzicht oogt allesbehalve mooi.

 

De grafcolumbaria in het urnenveld zijn met een marmeren deksteen afgedek.  Enkele grafstenen komen regelmatig onder water te staan.

 

De diverse columbaria werden niet genummerd zodat het moeilijk zoeken is wie waar ligt; de eigen gemeentedienst heeft nu zelf een lettersysteem aangebracht om bezoekers wegwijs te maken.
Er werd ook geen enkele mogelijkheid voorzien om een bloempje of aandenken na te laten: het is zelfs uitdrukkelijk verboden. Hiervoor kan toch een esthetisch verantwoordde oplossing gevonden worden.

 

Het schepencollege heeft blindelings de ontwerper gevolgd die enkel oog had voor het esthetisch geheel, zonder zich te bekommeren om de praktische zaken en zonder rekening  te houden de wensen van de nabestaanden en bezoekers. Er is trouwens nooit enig overleg geweest met onze plaatselijke ervaren werknemers van de begraafplaats.

 

Ondanks de torenhoge investering, laat de afwerking -bij gebrek aan controle- veel te wensen over. Dit laat een wrange nasmaak achter bij elkeen die onze begraafplaats bezoekt en niet in het minst ook bij onze belastingbetalers.

 

Michèle Vandermeeren
Mandataris Open VLD De Panne Adinkerke
Kandidaat ACTIE De Panne Adinkerke

 

 

Gallery